A Gazdagréti Közösségi Ház történe

Gazdagréti Közösségi Ház
2020.06.02 07:38

  

A GKH múltja

  

A Gazdagréti Közösségi Ház 1985. novemberében nyitotta meg a kapuit, s azóta is a mintegy 20 ezer fős lakótelep egyetlen közművelődési intézménye.

  • 1985-91 közötti időszakban a fenntartó szerv (XI. kerületi Tanács, majd Önkormányzat) igazgatása alatt, annak szakmai irányításával látta el a feladatát.
  • 1991 és 2011 között önálló intézményként működött a Gazdagréti Közösségi Ház.
  • 2011 és 2015 között az Újbudai Kulturális Intézet egyik telephelye volt.
  • 2015 júliusa óta a Központ Újbudai Kulturális, Pedagógiai és Média Kft. egyik telephelye vagyunk.

Fő tevékenységünk tanfolyamok, klubok, kulturális rendezvények, regionális programok szervezése, rendezése.

  

1992-től jelentettük meg a Rét című kulturális és információs magazinunkat, amely tájékoztatta Gazdagrét lakóit a helyi kulturális rendezvényekről, illetve helyt adott a lakótelep közintézményeinek, valamint civil és alternatív szervezeteinek, felhívásaiknak, és beszámolt azok munkájáról. 2011 őszétől, a XI. kerületi közösségi házak lapjaival együtt, szünetel a megjelenése.

 

1992 decembere óta működik a házban Nagy Bálint és Kamarás Borbála tervei alapján elkészült a Rét Galéria, amely havonta invitál különböző képző-, ipar- és fotóművészeti kiállításokra.

 

1994-ben itt rendezték meg az I. Országos Diák Film és Videó Szemlét, majd a következő két évben is az intézmény adott otthont a rendezvénynek.

  

1997 tavaszán intézményünk rálép az internetre, s elkészítteti a honlapját.

  

2003 szeptemberében megnyílik a Gazdagréti Közösségi Számítógépes Központ, később Gazdagréti Internet és eMagyarország Pont.

 

A Gazdagréti Közösségi Ház egyre szorosabb kapcsolatot alakít ki a helyi intézményekkel és civilszervezetekkel, közös programokat szerveznek, amely 2004-ben, a mintegy fél éven keresztül zajló „20 éve az otthonunk Gazdagrét. Boldog Születésnapot!” rendezvénysorozatban csúcsosodik ki.

 

2005-ben pedig a mintegy 3000 kerületi általános iskolást megmozgató az „Állam az államban, játsszunk demokráciát!” társadalomismereti játékot irányítja a közösségi ház.

 

2006-ban a közösségi ház részt vesz az EQUAL programban, amely keretében egy mozgássérült fiatalembert alkalmaz IT-mentorként az időskorúak számítógépes oktatására.

 

2007. június 20-án – a Millenáris Parkban – a Gazdagréti Közösségi Ház veheti át elsőként a Társadalmi Szerepvállalási Díjat, amelyet a munkaerőpiacon a hátrányos helyzetbe került rétegek modellértékű foglalkoztatásáért ítélnek oda.

  

2009-ben az intézmény első alkalommal hirdeti meg a kerületi nyugdíjasok részére a 60+ Vers és prózaíró pályázatot, amely hatalmas sikert arat az idősek körében. A pályamunkákat a közösségi ház "Újbuda 60+ Vers és próza" címmel kiadja egy kötetben, amelyet az érdeklődök szinte pillanatok alatt elkapkodnak.

 

2010-ben az Önkormányzat megbízásából a közösségi ház átveszi az Újbuda Tv-től a Szent Iván-éji rendezvény szervezését, mely 2019-ben 30. jubileumát ünnepelte.

 

2012-ben elindul az újszülöttek láblenyomataival készült tappancsfal avatás, mely minden évben a gyereknapi program keretein belül valósul meg.

 

2016-ban elindulnak az Amfiteátrumi esték, mely akusztikus koncertekkel jelentkezik a nyári hónapok alatt minden héten, egy könnyed esti kikapcsolódás gyanánt.

 

2016-ban a Senior Ki Mit Tud mintájára a közösségi ház megszervezi az első Junior Ki Mit Tud versenyt, ami azóta két évente várja az ifjú tehetségeket.

 

2017-ben elindul az Amfiteátrumi mese sorozat is.

 

2018-ban megszületett a GKH klubkártya program, mely a kerületi családoknak nyújt folyamatos kedvezményt, illetve egyedi csak tagoknak szóló rendezvényeket.

 

2019-ben a GKH az országban az elsők között vehette át a Családbarát Szolgáltatóhely címet, melyet büszkén visel.

 

A GKH csapatának az egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a közösségi térben mindenki megtalálhassa a kikapcsolódásnak az a formáját, amit szeretne. A gyerekek és a felnőttek igényeit folyamatosan szem előtt tartva szervezzük tanfolyamainkat és egyedi rendezvényeinket is. Fontosnak tartjuk, hogy olyan környezetbe érkezzenek a hozzánk látogatók ahol szívesen töltenek el időt, ezért a GKH belső terét folyamatosan alakítjuk és fejlesztjük a látható igények szerint.

  

Az ajtónk mindig, mindenki előtt nyitva áll!

 

Gyertek és érezzétek jól magatokat ti is a GKH nagy családjában!

© KözPont Újbudai Kulturális Nonprofit Kft., 2023 | Minden jog fenntartva.